Vaddisznó pörkölt
A vadhúsokkal egész kisgyermek koromban ismerkedtem meg, egy kedves rokonomnak, Robi bácsinak hála. Akkoriban sokat járt vadászni, így a társaimnál sokkal többször jutott ki nekem ezekből a különlegességekből. Most az egyik kedvencemet készítettem el.

Hozzávalók
Az ételhez
100 g sertészsír
0,5 db paradicsom
3 - 4 gerezd fokhagyma
200 g vöröshagyma
só
2,5 ek pirospaprika
1 tk őrölt fűszerkömény
1 tk őrölt bors
2 csipet kakukkfű
1 kg vaddisznó ( Én combból szoktam)
350 ml száraz vörösbor
250 g erdeigomba keverék
Tálalás
Zöldfűszerrel óvatosan meghintjük.
Az áfonya lekvárt ízlés szerint szervírozzuk.
Köretként héjában sült burgonyát tálalunk.
Elkészítés
1.
A vaddisznópörkölt alapjához egy nagyobb lábosban felforrósítjuk a zsírt, majd elkezdjük pirítani a paradicsomot. Ha kezd barnulni, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a finomra vágott hagymát. Sózzuk, és addig pirítjuk, amíg a hagyma kezd megkaramellizálódni.
2.
Ráöntünk fél deci vizet, majd megszórjuk a pirospaprikával, a köménnyel, a borssal, és beletesszük a kakukkfüvet is. Hamar elpárolódik ez a kevés lé, így most 2 dl-t öntünk alá, és addig főzzük az alapot, amíg teljesen visszapárolódik.
3.
Rátesszük a kb. 2-3 cm-es kockákra vágott húst. Felöntjük a vörösborral és annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, kicsit rásózunk, és így pároljuk készre. Az elkészítési idő akár 2-2,5 óra is lehet, ez függ az állat korától, úgyhogy alkalmanként ellenőrizzük. A folyadék mennyiségét közben pótoljuk úgy, hogy éppen ellepje a húst. Nyugodtan ihatunk mellé a vörösborból.
4.
A gombákat száraz, forró serpenyőben, só nélkül készre pirítjuk. Mikor megpuhult a hús, hozzáadjuk a gombát is. A szaft sűrü és “ragacsos”. Ha kell egy kis étkezési keményítővel sűríthető.